Waarom is een rittenregistratie belangrijk als zzp’er?

Wanneer je als zzp’er werkt dan gebruik je hoogstwaarschijnlijk je auto privé, maar ook zakelijk, om dat te mogen doen is een rittenregistratie belangrijk. Als zzp’er kan je belastingtechnisch verschillende kosten aftrekken van je totale winst. Dit is echter alleen voordelig als je zakelijk meer gebruik maakt van je auto, je mag jaarlijks namelijk niet meer dan 500 kilometer privé rijden, anders moet je een bijtelling betalen. Om dit te controleren moet je alles bij houden, daarom is een ritregistratie enorm van belang, zodat je alles kan aantonen en niet onnodig voor extra kosten opdraait. 

Verschil tussen een zakelijke en privé rit

Als je goed bent in je administratie bijhouden dan is dat een groot voordeel, echter is dat niet alles, een rit bijhouden is wel wat ingewikkelder en je moet goed het verschil weten tussen een zakelijke rit en een privérit. Van je zakelijke afspraak naar huis rijden valt bijvoorbeeld onder een zakelijke rit, maar tussen je afspraken door even langs de supermarkt rijden, dat wordt als een privérit gezien. Ieder jaar wordt de bijtelling berekend over het gehele jaar zorg daarom dat je echt iedere rit goed registreert. 

Op welke manier kan je de ritten registreren?

Er zijn verschillende manieren om een rit te kunnen registreren, dit kan via bijvoorbeeld een speciaal rittenregistratiesysteem, via een GPS systeem of een app. Via een systeem wordt het bijgehouden, maar via de app moet je het wel zelf bijhouden, let daar goed op en dat je aan de eisen voldoet die de Belastingdienst heeft gesteld. Volgens de eisen van de Belastingdienst moet je de volgende punten bijhouden: aantal kilometers, tijd, dag en datum en de plaats.

Waarom het belangrijk is altijd het bij te houden?

Net zoals met andere onderzoeken checkt de Belastingdienst niet alle ritregistraties, maar worden ze steekproefsgewijs wel gecontroleerd. Zorg daarom dat alles zorgvuldig en nauwkeurig is bijgehouden, zodat je altijd de ritten kan verklaren. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *