autobestuurder

Gereedschap en handelsgoederen in je autoverzekering: dit is hoe het zit

Je bedrijfsauto is er om van A naar B te rijden, maar elke ondernemer weet: het is tegelijk een rijdende opslag voor je gereedschap en handelsgoederen. Je verfkwasten, hamers en tuingereedschap leg je ’s avonds ook niet in je schuur; die blijven gewoon in je bedrijfsauto achter. Begrijpelijk, want dat scheelt veel tijd. Wat betekent het voor je verzekering?

 

Oorzaken die voor verzekering in aanmerking komen

Over het algemeen is het mogelijk om schade aan je gereedschap en handelsgoederen door je bestelautoverzekering tegemoet te laten komen bij diefstal en beschadiging. Dat gaat dan om inbraak in je bestelauto, maar ook als je volledige bestelwagen is meegenomen. Ook bij vandalisme of bederf bij het uitvallen van de koel- of vriesinstallatie kan je bedrijfsautoverzekering het lijden in je portemonnee verzachten. 

 

Verzekerde bedragen en uitkeringen

Het standaard bedrag om te laten verzekeren is € 5.000,-. Dit kan meestal worden verhoogd tot maximaal € 20.000,-. Bij schade krijg je vaak de dagwaarde vergoed voor de gebruikte spullen en zaken, evenals voor de spullen en zaken die niet bestemd zijn voor de verkoop. Voor handelsgoederen bedraagt de vergoeding dan maximaal het bedrag van de inkoopfactuur, plus de gebruikelijke winst. Daarvoor geldt dan een maximum van 20%. 

 

Voor de verkochte handelsgoederen wordt het bedrag van de verkoopfactuur vergoed. Scheelt een hoop! Is er sprake van beschadigingen die nog gerepareerd kunnen worden? Dan krijg je met een beetje geluk de reparatiekosten vergoed tot een maximaal van het bedrag dat je bij volledig verlies had moeten betalen.

 

Inventarisverzekering

Banken als de Rabobank splitsen het een en ander op als het om verzekeringen gaat. Zo verzeker je met de inventarisverzekering bijvoorbeeld schade aan je zakelijke inboedel die niet voor de verkoop is bedoeld. Daarbij kan je denken aan machines, je computer, bureau, stoelen en opslagstellingen. Wordt deze apparatuur beschadigd door brand of water, of worden ze gestolen vanuit je bedrijfspand? Dan kan je erop rekenen dat de schade wordt gedekt.

Voorraadverzekering

Je raadt het al: de voorraadverzekering dekt de schade aan je voorraad. Wanneer je magazijn in vlammen opgaat en je voorraad er zwartgeblakerd bij ligt bijvoorbeeld. Of wanneer je de voorraad kwijtraakt aan diefstal. Je voorraad kan bestaan uit goederen die bedoeld zijn voor de verkoop, maar ook uit grond- en hulpstoffen. Bij schade of diefstal kan je dankzij de voorraadverzekering meestal een stuk sneller aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *