De verschillende autoaanpassingen waardoor mindervaliden tóch auto kunnen rijden

Mindervalide personen hebben vaak minder controle over één of meerder delen van hun lichaam. Dit heeft impact op verschillende aspecten van hun leven, bijvoorbeeld omdat ze vaak minder mobiel zijn dan mensen zonder handicap. Toch zijn er manieren waarop mindervaliden zelfstandig van A naar B kunnen komen. Eén van die manieren is door het laten aanpassen van je auto. Daarover lees je in dit blog meer. 

Zwart Stuurwiel

Stoel aanpassen

Eén van de meest voorkomende autoaanpassingen voor mindervaliden is het laten aanpassen van de stoel. Zo kan bijvoorbeeld de passagiersstoel draaibaar worden gemaakt, maar ook bij de bestuurdersstoel is dit mogelijk. Doordat de stoel 90° draaibaar gemaakt wordt, is het in- en uitstappen een stuk makkelijker. Met één druk op de knop kun je de stoel laten draaien en gemakkelijk weer op terug op zijn plek draaien. Tijdens het autorijden is deze knop vergrendeld zodat de auto niet ongewenst begint te draaien tijdens het autorijden. 

Pedalen aanpassen

Veel mindervalide mensen hebben minder of geen controle over hun benen. Daarom kunnen ze de pedalen van een auto niet bedienen. Gelukkig is het mogelijk om de bediening van een auto zodanig aan te passen dat bijvoorbeeld de rem of het gas van een auto niet met de benen gedoseerd hoeft te worden. In dat geval wordt er gesproken van een auto met handbediening. Ook kan het gaspedaal naar links worden verplaatst wanneer een mindervalide persoon niet meer of in mindere mate in staat is zijn rechterbeen te bewegen. Dit is overigens alleen mogelijk in een automaat.

Beugel over de stuurkolom

Ten slotte kan er een beugel over de stuurkolom worden geïnstalleerd. Hiermee kunnen de ruitenwissers, lichten en richtingaanwijzers alleen met één hand bediend worden. Hierdoor kunnen personen met één hand gewoon op een veilige manier autorijden en dezelfde handelingen verrichten als iemand met beide handen. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *