Hoe regel en installeer ik zelf een laadpaal?

Ben je in overweging voor het leasen of zelfs kopen van een elektrische auto, maar kijk je op tegen de kosten van het zelf aanschaffen van een laadpaal? In dit artikel lees je de voordelen van het hebben van een laadpaal bij jou thuis en hoe je deze zelf kan installeren.  

Voordelen: 

Een flink voordeel van het hebben van een laadpaal aan huis is dat je jouw auto altijd snel en veilig kan opladen wanneer jij dat wilt. Heb je de auto even niet nodig of heb je een afspraak buiten de deur? In dit soort gevallen is het ideaal jouw eigen laadpaal te hebben om de auto te voorzien van stroom. Bovendien ben je altijd goedkoper uit als je de auto thuis oplaadt dan bij een openbare laadpaal. Je laadt namelijk tegen de normale energietarieven waardoor je altijd goedkoper uit bent dan een laadpaal langs de weg. Ten slotte heb je altijd de garantie de laadpaal te gebruiken en hoef je je niet druk te maken over lange wachtrijen bij laadpalen.  

Zelf regelen? 

Oké, voordat we beginnen bij het installeren van een laadpaal is het belangrijk te weten hoe en waar je een laadpaal aanschaft. In de meeste gevallen vraag je dit zelf aan bij een energieleverancier. Lease je een auto? Doe dan een beroep op de leasemaatschappij waar je jouw auto leastJouw netbeheerder zorgt ervoor dat de laadpaal netjes op het wordt aangesloten.  

Het is afhankelijk van jouw type woning wie je moet benaderen voor het aansluiten van een laadpaal. Voor het installeren op openbare plekken ga je naar de gemeente. Voor flats en appartementencomplexen neem je contact op met de beheerder of eigenaren van de complexen. Voor vrijstaande huizen neem je contact op met een leverancier of installateur. 

Kosten en installatie  

Hou rekening met ca. €1.500 – €2.500 kosten om zelf een laadpaal te installeren. Heb je een verouderde meterkast? De kosten kunnen hoger uitvallen in dit geval. Graafwerkzaamheden kunnen uiteraard ook invloed hebben op de kostenpost als je zelf een laadpaal wil installeren.  

Meestal ben je ca. Een halve dag bezig met het installatiewerk. Na de installatie controleert een monteur met een backoffice-systeem of het laadpunt naar behoren werkt. Een monteur zekert vervolgens het laadvermogen in jouw meterkast af. Het afzekeren houdt in dat de hoeveelheid stroom als het ware wordt afgeknepen. Tot slot krijg je van de leasemaatschappij of de netbeheerder een eigen pas om op te laden bij alle openbare laadpunten in Nederland.  

Welke opties heb ik? 

Wel een laadpaal, maar nog geen elektrische auto? De Kia e-Niro of Volkswagen ID3 zijn uitstekende opties bij het overwegen van een leasecontract. Deze middenklas auto’s zijn zowel interessant voor actieradius als comfort.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *