Helm kopen: 5 tips

Bij de juiste helm kopen komt best wat kijken. Niet alleen heb je heel veel verschillende soorten helmen, ook het prijsverschil kan heel groot zijn. Daarbij mag je alleen met een gecertificeerde helm de weg op. Zonder Europees certificaat op je helm hou je de kans op een fixe boete bij controle. Om je te helpen een helm te vinden die jou jarenlang beschermt en veel draagplezier geeft hebben we een aantal tips voor je om op te letten bij de aanschaf van een helm.

Tip 1: Let op de juiste pasvorm

De eerste tip bij helm kopen is de juiste pasvorm. Dat is verreweg het belangrijkste. Welke model je ook kiest en hoeveel je ook investeert in een helm, als hij niet goed past heb je er niks aan. Een model dat jou niet goed past kan je niet de veiligheid en beschermen bieden die je nodig hebt op de weg. Een helm met de juiste pasvorm blijft goed zitten zonder dat ie te strak zit of te los. Ook na langer dragen voelt het nog comfortabel om hem op je hoofd te hebben en is hij niet te zwaar.

Tip 2: Kies het model dat bij je past

Als tweede tip bij helm kopen adviseren we je om je te verdiepen in de verschillende modellen die er zijn. Je hebt modellen die helemaal gesloten zijn en helmen waarbij alleen je schedel beschermd is. Daarnaast zijn er modellen met en zonder kinstuk en modellen waarbij je het vizier kunt open klappen als je dat wilt. Veel hangt af van je persoonlijke voorkeuren en het type rijder dat je bent. Als je gaat crossen heb je een crosshelm nodig en dan voldoet een simpele pothelm niet.

Tip 3: Gecertificeerde helm

Zoals we in de inleiding al hebben aangegeven, tijdens een helm kopen wil je zeker weten dat je helm goedgekeurd is om op de weg te rijden. Zonder certificering is de kans op een bekeuring groot en wat nog veel erger is. Je helm is niet gegarandeerd veilig genoeg om mee de weg op te gaan. Certificering van de helm is altijd zichtbaar. Een goedgekeurd model kun je herkennen aan het keurmerk label dat in de helm zit.

Tip 4: Helmen voor brildragers

Draag je een bril? Let bij helm kopen er dan op dat het model dat je kiest ruimte geeft voor je bril. Niet elk model past nog met een bril omdat de ruimte tussen je gezicht en de helm dan te krap wordt. De simpelste oplossing is een helm zonder vizier waarbij je gezicht onbedekt blijft. Er zijn echter ook gesloten modellen waarbij het mogelijk is om je bril gewoon op te houden tijdens het rijden.

Tip 5: Ga voor kwaliteit

Goedkoop is vaak duurkoop. Dat geldt ook bij helm kopen. Een goede helm hoeft echt geen honderden euro’s te kosten, maar bespaar niet op de kosten. Een helm draag je jarenlang met je mee en is bedoeld om je optimale bescherming te bieden. Kies dus voor een model waarvan je weet dat de kwaliteit goed is. Al deze modellen zijn gemakkelijk te vinden bij RAD!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *