De voor- en nadelen van chiptuning

Chiptuning, je hebt er wellicht nog nooit van gehoord. Chiptuning is een proces om motormanagement te optimaliseren. Dit heeft dus al doel om de motor van je personenauto sneller, krachtiger en soepeler te maken. Elke injectiemotor is voorzien van een electronic control unit (ECU). Deze zorgt er door middel van het bijhouden van verschillende parameters dat de injectie, de lucht/brandstof verhoudingen en het ontstekingstijdstip met elkaar in balans zijn. Door het chippen kun je deze parameters veranderen om de werking van je motor te optimaliseren. Hoewel mensen som een negatief beeld hebben van chippen, kent dit proces veel voordelen. Natuurlijk zit aan al het goede ook een keerzijde en heeft chiptuning ook enkele nadelen. In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen van chiptuning. 

Meer kracht door chiptuning

Elke autofabrikant levert hun auto met een bepaalde veiligheidsmarge ingecalculeerd. Hoewel het natuurlijk verplicht is om veilige auto’s te produceren en te verkopen, calculeren autofabrikanten wel een erg hoge veiligheidsmarge. Dit doen zij zodat ook onder extreme omstandigheden de auto goed functioneert en geen gekke dingen gaat doen. Hoewel dit natuurlijk erg veilig en goed is van de autofabrikanten, blijft er ook heel wat vermogen achter. Door chiptuning haal je dit vermogen weer omhoog, waardoor de motor sneller, soepeler en krachtiger is. Chippen kan namelijk de timing van de brandstof-luchtverhouding veranderen waardoor er extra vermogen vrij komt. 

Minder brandstofverbruik

Een ander voordeel van chippen is dat het zorgt voor minder brandstofverbruik. Dit is tegenwoordig ook de meest voornaamste reden om aan chippen te doen. Minder brandstofverbruik zorgt immers voor minder CO2 uitstoot, wat natuurlijk erg goed is voor het milieu. Tegenwoordig gaat het erg slecht met het klimaat door alle gassen die we uitstoten. Hierom is chiptuning de laatste tijd erg populair. Chippen moet wel op de juiste manier gedaan worden, wil het ervoor zorgen dat er minder brandstof verbruikt wordt. 

Meer souplesse

Sommige mensen denken dat chippen vooral gebruikt wordt om de auto alleen maar harder te laten gaan, maar dit is niet het geval. Door middel van het chippen kun je op een hele nauwkeurige manier aanpassingen doen aan de verschillende parameters. De parameters die je kunt beïnvloeden zijn de gaspedaal reactie, het ontstekingstijdstip, de turbodruk en de inspuithoeveelheid. Chippen gaat dus niet alleen maar over het krachtiger maken van je motor, maar over de juiste balans vinden tussen de verschillende parameters, waardoor je motor optimaal presteert. Veel mensen denken dat door chiptuning je motor harder slijt en je meer schadelijke stoffen uitstoot, maar dit is zeker niet het geval als je het chippen op de juiste manier uitvoert. 

Kans op geen garantie

Een nadeel van chiptuning is dat je de kans loopt dat je auto geen garantie meer heeft. Chiptuning moet uitgevoerd worden de fabrikant zelf of door een merkdealer, anders zul je de garantie op je auto verliezen. Wanneer je het chippen uit hebt laten voeren door een andere aanbieder, loop je de kans dat de fabrikant je ook bij dingen die niks met de motor te maken hebben je niet meer wilt helpen. Wanneer je een auto leaset, is chippen vaak helemaal niet toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *