Woon je in Heerenveen? Dan is een APK in Heerenveen een hele logische optie. De meeste mensen laten namelijk de APK voor hun auto uitvoeren door de dichtstbijzijnde garage vanaf hun woning. Echter is een APK voor de auto altijd hetzelfde wat er gebeurt qua werkzaamheden. Dus of je nu kiest voor een APK in Heerenveen of elders, de APK blijft hetzelfde. Dit is namelijk een standaard iets, waarbij altijd naar dezelfde punten wordt gekeken.
In deze blog vertellen we je graag meer over wat een APK keuring precies inhoud, waar er tijdens een APK keuring naar wordt gekeken en wanneer je auto in aanmerking komt voor een APK.
Wat is een APK keuring?
Of je nu kiest voor een APK in Heerenveen of elders; de werkzaamheden blijven daarin hetzelfde. De afkorting APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Het is tevens een wettelijk verplichte keuring binnen Europa. Een keurmeester beoordeelt tijdens de APK je auto op verkeersveiligheid, registratie en milieu punten. Het geeft een beeld van de technische staat van de auto op het moment van keuring. Een APK keuring biedt dus echter geen garantie voor de rest van het jaar en de hoeveelheid veilige kilometers die je kunt rijden.
Wanneer valt je auto onder de APK?
Hierin zit een verschil tussen een benzineauto en een auto die rijdt op diesel. Bij een auto die rijdt op benzine geldt een APK plicht na 4 jaar voor het eerst. Heb je dus een nieuwe auto gekocht en heb je die inmiddels alweer 4 jaar in je bezit? Dan is de kans groot dat jij binnenkort voor een APK keuring moet. Na die keuring moet je voor de benzineauto om de 2 jaar verplicht een APK keuring hebben. Totdat de auto 8 jaar oud is, dan moet het elk jaar. Een diesel auto moet na 3 jaar al voor het eerst gekeurd worden. Diesels moeten sowieso ieder jaar op voor de keuring.
Waar wordt op gecontroleerd tijdens een APK keuring?
De meeste mensen zijn in het bezit van een occasion auto die ouder is dan 4 jaar en krijgen dus al snel te maken met de APK keuring. Alleen waar wordt naar gekeken tijdens een APK keuring? Eén van de belangrijkste punten van de APK zijn de banden. Aangezien dit het enige contact met het asfalt vormt zijn banden een belangrijk veiligheidsaspect. Naast de banden wordt ook de uitlaat uitgebreid getest. Hij mag niet lekken en moet stevig aan de auto vastzitten. Daarnaast wordt de roetuitstoot gemeten.
Ook de controle van de gordels mag niet ontbreken tijdens een APK. Dit is tenslotte een cruciaal instrument binnen de auto op het gebied van veiligheid. De carrosserie van de auto wordt gecontroleerd op roest, scheuren en uitstekende delen. Vleugelmoeren en velgen die te ver uitsteken zullen verwijderd moeten worden om door de keuring te komen. Daarbij wordt ook gecontroleerd op roest. Ook de remmen zijn van enorm belang. De remmen worden gecontroleerd op remdruk. Zo moeten beide voorwielen dezelfde druk geven en beide achterwielen ook. Daarnaast de verlichting; deze moeten aan wettelijke eisen voldoen. De verlichting van de auto moet werken. Tot slot de staat en speling van de wielophanging en de stuurinrichting. Deze ontkomen ook niet aan de APK keuring.
Nu je weet wanneer je auto voor de APK keuring moet en waar naar wordt gekeken tijdens een APK kun jij ervoor zorgen dat je auto de juiste en veilige aandacht krijgt.