De autoverzekering vergelijken in vijf eenvoudige stappen

Er zijn maar weinig verzekeringen op de Europese markt terug te vinden die over zo’n enorm concurrentieel karakter beschikken als de autoverzekering. Omwille van deze reden is het altijd belangrijk om deze verzekering niet zomaar bij de eerste, de beste partij af te sluiten. Deze autoverzekering vergelijken is dan ook altijd een absolute must wanneer je wil kunnen rekenen op de best mogelijke prijs. Zou jij ook graag een vergelijking willen uitvoeren voor jouw autoverzekering, maar weet je niet helemaal goed hoe je daar nu precies aan moet beginnen? Dan is het de moeite waard om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

Stap 1: Bepaal welk type autoverzekering je wenst af te sluiten

In eerste instantie zal je moeten beslissen welk soort autoverzekering je precies wenst af te sluiten. De enige verzekering voor je auto waar een wettelijke verplichting voor geldt is de zogenaamde WA-verzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die de schade indekt die wordt aangebracht ten opzichte van derden. Voor dit type van autoverzekering geldt dus voor alle duidelijkheid dat ze de schade aan je eigen voertuig niet zal dekken. Bovendien komt ze uiteraard ook alleen maar tussen ten behoeve van de derde partij wanneer de schuld aan jou verwijtbaar is. Is de tegenpartij in fout? Dan zal zijn of haar WA-verzekering de schade aan jouw auto verzekeren. 

Het afsluiten van de WA-verzekering kan voor veel mensen voldoende zijn. Toch geldt dat niet voor iedereen. Heel wat mensen hebben bijvoorbeeld een groot bedrag geïnvesteerd in de aankoop van hun nieuwe auto. Dat zorgt ervoor dat ze het risico niet willen lopen op totaal verlies van hun voertuig. Dit kan worden opgevangen door te kiezen voor het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering. Tijdens een autoverzekering vergelijken wordt dan duidelijk dat het gaat om: 

  1. Een beperkt cascoverzekering;
  2. Een volledige cascoverzekering;

Deze beide autoverzekering vergelijken beschikken over een hoger gelegen prijskaartje, maar daar staat tegenover dat ze wel ook heel wat meer dekkingen hebben. In ieder geval is het dus altijd van belang om goed voor jezelf uit te maken welk soort autoverzekering nu echt voor jou de beste keuze is.

Stap 2: Heb je behoeften aan aanvullende dekkingen ook of niet?

Tijdens de tweede stap van een autoverzekering vergelijking moet je nadenken over de mogelijke extra dekkingen waar je behoeften aan hebt. Dit kunnen er verschillende zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan bijstand bij pech onderweg, maar wat ook te denken van een speciale verzekering voor inzittenden van het voertuig? Tijdens een autoverzekering vergelijken wordt het in principe vrij eenvoudig en snel duidelijk welke extra polissen je mogelijks nog zou kunnen afsluiten. Vergelijk zeker altijd grondig de verschillende mogelijkheden en hun kosten. Op deze manier zal je finaal uiteraard alleen maar over een nog meer complete autoverzekering komen te beschikken.

Stap 3: Denk na over het eigen risico van je autoverzekering 

Een autoverzekering vergelijken gebeurt in de praktijk eigenlijk omwille van twee redenen. Wat dit betreft zou je kunnen denken aan de volgende: 

  1. Het vinden van de best passende autoverzekering;
  2. Het vinden van die autoverzekering met de laagste kostprijs; 

Indien voor jou voornamelijk de focus op dit laatste is gelegen zal je kunnen vaststellen dat de periodieke kostprijs op verschillende manieren kan worden verlaagd. Eén van de misschien wel eenvoudigste manieren om dit te kunnen doen is door het verhogen van het eigen risico. Dit eigen risico geeft aan hoeveel je zelf moet betalen wanneer er zich een bepaald schadegeval heeft voorgedaan. Standaard is het zo dat de verzekeraars op dit vlak de kerk in het midden proberen te houden. Dit betekent dat de impact van het eigen risico op de premie niet al te groot is, maar tegelijkertijd toch ook niet zeer klein. Het verhogen van het eigen risico kan dus in de praktijk beslist een interessant financieel voordeel met zich meebrengen op zowel korte als lange(re) termijn.

Stap 4: Is er sprake van een bepaalde aanbieding of niet?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is de autoverzekering één van de meest concurrentiële verzekeringen op de markt. Dit zorgt ervoor dat verzekeraars vaak net wat extra moeite willen doen om nieuwe klanten voor deze verzekering binnen te halen. Dat merk je ook in de hoeveelheid aan aanbiedingen of promoties die er voor de autoverzekering vergelijken worden gelanceerd. Op het eerste zicht zijn dergelijke promoties natuurlijk best interessant, maar er zit ook een nadeel aan verbonden. Vaak is het immers zo dat de korting slechts wordt aangeboden voor een beperkte periode. Is deze periode voorbij? Dan zal je er dus geen aanspraak meer op kunnen maken. 

Bovenstaande zorgt ervoor dat je bij een autoverzekering vergelijken altijd grondig voor jezelf moet controleren of er sprake is van een bepaalde korting op de standaard verzekeringspremie of niet. Daarbij is het raadzaam om je even te verdiepen in de exacte promotievoorwaarden. Wat wordt de premie namelijk wanneer de promotieperiode is afgelopen? Het spreekt voor zich dat je hier zeker aandacht aan zal willen besteden. Ligt deze premie plots significant hoger? Dan spreekt het voor zich dat dit de kostprijs van je autoverzekering uiteraard behoorlijk zal kunnen beïnvloeden.

Stap 5: Ga over tot het afsluiten van je nieuwe autoverzekering

Het ultieme doel van een autoverzekering vergelijken is natuurlijk het afsluiten van een (nieuwe) verzekering voor jouw voertuig. Dit is zeer eenvoudig mogelijk. Vroeger was dit vaak een behoorlijk complex proces, maar tegenwoordig is dat gelukkig niet langer het geval. Indien je de keuze maakt om een online vergelijking uit te voeren zal je dan ook kunnen vaststellen dat je meteen in een handomdraai de gewenste autoverzekering kan afsluiten. Het wordt wel aangeraden om daarbij goed te controleren welke acties je mogelijks zelf nog dient te ondernemen. Gaat het bijvoorbeeld om een nieuwe verzekering? Dan zal wellicht alles voor jou worden geregeld. Is er sprake van de overname van een bestaande autoverzekering? Dan is het belangrijk om na te gaan of je eventueel zelf nog bepaalde acties moet ondernemen. Maar ook voor die informatie kan je terecht op Diks.nl. In ieder geval, een autoverzekering vergelijken is duidelijk altijd een must wanneer je, je auto op gepaste wijze wenst te laten verzekeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *