Laadpaal

Als je gaat kijken voor laadpalen dan kan je ook kiezen voor een wallbox

Tegenwoordig hebben veel huishoudens een laadpaal voor de deur om hun elektrische of hybride auto thuis te kunnen opladen. Laadpalen gaan nog steeds al zoete broodjes over de toonbank, maar daarin wordt vaak de wallbox vergeten en dat is jammer. Je kunt er voor kiezen om je auto op een openbare locatie op te laden, zoals bij een tankstation, maar het is vaak vele malen gemakkelijker en goedkoper om thuis een wallbox of een laadpaal aan te schaffen. Op die manier heb je onderweg geen pitstop ergens nodig, hoef je niet te wachten tot je verder kan rijden en kom je nooit in een wachtrij terecht als er meerdere auto’s moeten laden. 

Wat is het voordeel van een wallbox in plaats van een van de openbare laadpalen? 

Je kan een wallbox als laadpaal voor thuis aanschaffen. Een groot voordeel is dat je investering begint vanaf zo’n 750euro en de helft aan elektrakosten verbruikt. Hierdoor ben je eigenlijk op den duur altijd goedkoper uit dan dat je jouw auto op een openbaar oplaadpunt moet opladen. Je kan het beste berekenen waar het opslagpunt ligt en hoe je de investering het beste kan doen. 

Heb je zonnepanelen? Dan kan je nog sneller jouw voordeel halen uit laadpalen, want de energie die jij opwerkt stop je direct in de batterij van je auto. Op die manier hoef je niets terug te leveren aan de energiemaatschappij, maar je hebt ook een lager elektraverbruik dan zonder zonnepanelen. Eigenlijk is dat dus een win-win situatie. In sommige gevallen kan je op die manier al binnen één jaar je investeringskosten terugverdienen. 

Een ander groot voordeel is dat je nooit een plek hoeft te zoeken om je auto op te laden, je hoeft nooit op een ander te wachten en het kost je overdag dus geen extra tijd die je in moet calculeren. 

Elektische auto

Welke keuze moet ja maken tussen al die verschillende laadstations? 

Er zijn heel veel verschillende laadpalen die je aan kan schaffen, maar welke is nu de goede? Er zijn goedkope boxen, gemiddeld geprijsde boxen en dure boxen. Het is belangrijk dat je kijkt naar een laadpaal die past bij jouw verbruik en wat je nodig hebt. Hoe snel moet de auto opladen? Hoeveel moet er worden opgeladen? Waar wordt de paal geplaatst? 

Het is namelijk ontzettend vervelend dat als je ’s ochtends wilt vertrekken, je auto niet vol is. Hierdoor heb je waarschijnlijk overdag alsnog extra tijd nodig om je auto tussentijds op te laden. Dat is zonde want die tijd kunnen we in de drukke maatschappij goed gebruiken. 

Let er tot slot goed op als je een keuze uit de laadpalen hebt gemaakt, waar je de laadpaal installeren gaat. Hoe ver bij de meterkast vandaan? Waar laad je de auto op? En plaats je hem binnen of buiten? Alle keuzes hebben invloed op de prijs van je uiteindelijk investering, maar vergeet niet dat het ook praktisch moet zijn en niet ingewikkeld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *