De rol van de stabilisatorstang bij de grip van een auto

De stabilisatorstang is een belangrijk onderdeel in een auto, het heeft namelijk veel invloed op de grip van de auto. In deze blog gaan we je meer vertellen over de werking van dit onderdeel van je auto. We gaan het hebben over de werking van het onderdeel, de invloed hiervan en wat voor effect een defect heeft. 

Wat is de stabilisatorstang?

De stabilisatorstang is een belangrijk onderdeel in de auto, het zorgt namelijk voor de balans in de auto. Wanneer je bijvoorbeeld een bocht maakt zal je auto op zoek gaan naar een middelpuntzoekende kracht. Hierdoor zal de massa van je auto op de buitenste wielen komen te liggen. Deze verplaatsing van massa wordt ook nog eens extra versterkt doordat de binnenste wielen juist grip en stabiliteit verliezen. Door deze verplaatsing is het voor een auto mogelijk om te hellen in de richting van het buitenste voorwiel, om zo soepel door de bocht te bewegen. De stabilisatorstang helpt in deze situatie de auto in het juiste spoor te houden. Je kan het een beetje zien als een tafel die aan het wiebelen is doordat een poot korter is dan de rest. Je kan dit wiebelen dan natuurlijk oplossen door er iets onder te leggen, maar je kan ook een andere poot aan dezelfde kant inkorten. Hierdoor zal de tafel iets naar voren hellen maar wel stabiel worden. Zo werkt de stabilisatorstang eigenlijk ook als het ware. Hij verbindt twee ophangarmen met elkaar en brengt de beweging van de ene over op de andere arm. 

Ondanks dat de stabilisatorstang dus vaak gebruikt wordt door automobilisten is het niet iets waar dagelijks aan gedacht wordt. Vaak komt het onderwerp stabilisatorstang pas naar boven wanneer er een defect wordt opgemerkt tijdens een keuring. Door de meeste automobilisten wordt een defect in de stabilisatorstang ook niet opgemerkt. Soms valt het ervaren bestuurders op dat er tijdens het langzaam rijden over een onregelmatig wegdek iets begint te tikken in de ophanging. De schade aan de stabilisatorstang komt in de meeste gevallen door een slecht wegdek, wanneer je bijvoorbeeld met je wiel in een gat rijdt, vindt er een flinke klap plaats die een bepaald onderdeel van de stabilisatorstang kan laten scheuren. In de meeste gevallen gaat dit om een rubberen onderdeel waar de koppeling van de stabilisatorstang aan vast zit. Deze scheur bevindt zich vaak aan de rechterkant van de auto, dit komt omdat de bermkant van de weg vaker in slechtere staat is. Wanneer er schade is aan de stabilisatorstang is het belangrijk om deze snel te repareren, een kapotte stabilisatorstang heeft namelijk negatieve invloed op de rijveiligheid. 

Wat is de functie van de stabilisatorkoppeling

In sommige auto’s zit een stabilisatorkoppeling. In dat geval is er zowel een voorste als achterste stabilisatorstang aanwezig in de auto. Dit wordt alleen niet aangeraden voor onervaren automobilisten, zij kunnen het beste rijden met enkel een voorste stabilisatorstang. De stabilisatorkoppeling zorgt er namelijk voor dat het voertuig zich neutraal gedraagt in bochten. Dit omdat ze een vermeerderde grip krijgen vanuit de achteras. Wanneer je langzaam rijdt helpt de stabilisator van de ophangarm ook bij een verbeterde beweging vanuit de bestuurder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *